Thursday, March 28, 2013

Architecture Works: Villa at the Palm Jumeirah - Dubai


A Villa situated at the very famous Palm Jumeirah - Dubai, U.A.E. I did the design interiors of this villa back 2011. This is one of the projects I am very proud of. There were many limitations for this project. No wall can be altered and I had to work on the current situation o the house, some fixtures were already bought and had to be used, some furnitures to be used etc.etc.. Client is a British Family. This is one of those projects I did for LSD with pointers and guidance from my two seniors. 

Let's walk around the house per level. We'll start with the GF:

This is the Entrance Hall. The wall behind the painting was originally not there. It was proposed to separate the Dining Room from this big hall. It is a backlit alabaster and the opening on the top is a glass wall from the Gym with the view of this hall. Im sure you can recognize the designer pieces I used from Minotti and B&B Italia.


Another view of the entrance hall and from the door on the left it opens you to...

The Family Room and from the right side of the hall view adjacent to this family room is..

The Play room. This is where the children stays most of the day with their nannies. All indoor activities that can be done are considered from playing, crafting, watching TV and afternoon naps. A lot of storage is provided for toys, crafts, books, etc. A black board where they can freely draw and poofs and table for arts and crafts.

This is the baby changing room which is also located on the GF adjacent to the playroom. 

The Powder room for guests.

The Formal Dining Room which has the beach front of the villa as the view

Now let's go to First floor level:

This is the Mrs. study area. It is within the hall of the first floor. I proposed a glass table for this office/study but the we had to reuse the existing desk. I proposed a bench seat at the back for to give it a more cozy feel.

The Master Bedroom. The furniture in this room were already bought before we were hired to design their house. I had to incorporate and use every single designer piece they have. I arranged the room, divided the sleeping and seating with a bench with TV and ethanol fireplace.

Another view of the master bedroom

and those double doors lead you to the walk-in wardrobe and ...
The master bathroom showing the tub side..

another view showing the lavatory side..

Also located on this floor apart from the other rooms is..

The reading room. The selves you see on the right side is where they can display things, artifacts, memoirs from the trips of the family.  The stairs you see in this room leads you up to

The Cinema.

From the first floor there is another set of stairway that leads you up to..
The Mister study / office where he has a 360 degree view and the access to  the terrace.

Overall, the family loved the design of this house. Nothing of my first set of proposed design was changed. 

I really love this project. Can't wait to hear about your thoughts.

CIAO!
Carmi

No comments:

Post a Comment